Ko udari na nas iz mesta je najebo
R
Licenca
Ovaj blog je zaštićen: .Creative Commons License
Blog priča by R is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License.
Blog
ponedjeljak, listopad 5, 2009

   Fadil Pamuk, za raju Paja, prije rata je bio šofer u "Špediciji" Bugojno. Vozio je kamion RABA, obišao je pola Evrope, a za onaj drugi, zapadni dio Evrope, nije imao vremena. No rat je došao, a Paja je i dalje vozio kamion, ovaj put DAF-a. Prvo za UNHCR, a kad su ga mobilisali onda za ARBiH. Prevlačio je Paja oružje za ARBiH, lijekove za Sarajevo, uniforme za vatrogasce i niučemu nije oskudjevao. Uvijek bi u Splitu kupio par kg kafe, šteke cigareta, malo ulja, brašna... A onda je rat prestao. "Špedicija" Bugojno više nije trebala Pamu, Paja je trebao novi posao, a "PVC STOLARIJA" d.j.l. Vogošća (kasnije d.o.o.) je trebala radnika na bušilici i tako je Paja svoju karijeru nastavio umjesto za volanom kamiona, ovaj put za komandama bušilice. Bušio je Paja okvire za vrata, prozore, ramove za fasade i nije žalio ni truda ni vremena. Prekovremeni rad je smatrao korisnim za rast firme i nije se ljutio kad je morao raditi za Prvi maj, za Dan državnosti, čak ni kad je morao raditi za Bajram. Znao je da mu je svaki prekovremeni sat plaćen i da može zaraditi i do 75KM više od svojih zagarantovanih 450KM bruto plaće. Taj višak je činio podnošljivijim život ne samo njemu, nego i njegovoj nezaposlenoj supruzi, dvoje malodobne djece predškolskog i školskog uzrasta, a pomagao je i majku čija je mirovina bila tamam dovoljnda da kupi lijekove, plati režije (struja, voda, 12 KM telefona-što uključuje: pretplata 3KM+6KM Tv pretplata (iako nije imala TV ni radio prijemnik) + pdv). 

***

Paja nije tražio puno od života. Krov nad glavom, nešto za lijepo za pojest i popit i to je sve. Jedini Pajin nedosanjan san je bio Godišnji odmor ( ne godišnji odmor, nego Godišnji odmor). Znao je on da postoji nešto što se zove Godišnji odmor i da to njegova raja koristi nekad u periodu juli-august, svake godine, a često i pred novogodišnje praznike. Mutno se sjećao da je i on nekad davno dok je vozio za "Špediciju" dobijao plaćeni dopust od 15-ak dana koje je provodio tumarajući po kući i moleći Boga da se i ta patnja završi, pa da „uzjaše“ na Rabu i zajezdi ka Demokratskoj republici Njemačkoj. No, sada je Paja čuo da Huso ode na more. Ostavi ženu i djecu punici, pa sa Mehom, okorjelim neženjom provede 4 dana u Makarskoj, gdje sa turistkinjama vježba one 4 rečenice češkog koje je naučio dok je radio u fabrici Kožarsko tekstilnog kombinata u okolici Praga. Pričali su Huso i Meho o Čehinjama, o morskim specijalitetima, o brodovima, dok su prešućivali spavanje na plaži na smjenu da ih „murija“ ne mazne. Prešućivali su i to da su bili više gladni nego siti, jer mjesečna plaća portira i livca ne može trajati ni 7,5 sati na jadranskoj obali, ali to je onaj drugi i manje zanimljivi dio priče. Paja je donio Odluku. Nije to bila obična odluka, nego Odluka da će konačno otići i na taj Godišnji. Saopštio je tu Odluku supruzi, koja je bila oduševljena. Konačno će i ona vidjeti more i provjeriti da li kona Sena laže kad kaže da je more slano i da se ne da pošećerit'. Dugo je Paja sakupljao novac. Odvajao je od doručka, ručka, sveski za djecu, da bi uštedio cijelih 150 KM. Isplanirao je Paja kako će za taj novac provesti 10 dana na moru (štruca hljeba+pašteta 3KMx3x dnevno=9KM. Ostaje mu još 6KM da na miru i rahatluku kupi novine i popije kavu). Počeo je Paja da obilazi razna uduženja penzionera, besposlenih žena, studenata koji su nudili boravak na moru vrlo povoljno, ali se razočarao kad su mu rekli da za 150KM može na moru (prevoz i smještaj) provesti „samo“ 7 dana (praktično 5 noćenja, jer prvi i posljednji dan „uštede“ ranijim polaskom, a kasnijim povratkom). Imao je Paja noćne more. Nije se mogao pomiriti s tim da će ponovno morati razočarati suprugu, sve dok u krug firme za koju je radio nije ušla bijela lada „NIVA“ obljepljena reklamama BHTelecoma, Vispaka, Elektroprivrede BiH i njemu nepoznatim trokutastim suimbolom na vratima. Iz „NIVE „ je iskočio nekakav lik koji je izazvao podsmjeh Paje i njegovih kolega. Naime plavokosi lik je bio obučen u vojničke pantole u koje je bila utrpana košilja, tako da su jasno mogli vidjeti da za pojasom nosi jednu torbicu s prednje strane i dva mobitela na svakom od bokova. Ukupan dojam da se radi o nekakvom modernom kauboju davao je ružni seđi slamnati šešir, na čijoj prednjoj strani, bio istaknut isti trokutasti amblem kao sa vrata „NIVE“. 

***

„Dobardanznatelikosamja“, prozborio je milozvučno plavokosi. Njegova milozvučna ženstvena intonacija i izazvala salvu smjeha među okupljenim radicima. Smjeh je prestao kada je jedan od radnika, Pero, koji je radio na presi rekao da mu se lik čini poznatim i da nije siguran da li ga je vidio na TV-u ili u novinama.

„Tako je, ja se pojavljujem i na TV-u i u novinama ja sam Semir Obmanagić. Donedavno Dr.cand, odnedavno Dr. Ja sam otkrio piramide u Visokom“, prozborio je plavušan. Nije mogao da ne primjeti da su donje vilice okupljenih bile obješene i posmilio je da je okupirao njihovu punu pažnju.
„Vidite ovo kamenje i ove strukture,“ rekao je vadeći nekakvu knjigu iz torbe,“ da li mislite da su ovo prirodne formacije il su napravljene ljudskom rukom“-upitao je okupljene radnike.

Nastalo je blago komešanje i mrmljanje okupljene gomile:“ljdhmskhmkmhmrkmhm“, dok jedan od radinka, zavarivač Rašid nije rekao: “Prirodno, pa svi znamo da je kamenje prirodno!“

„Aha, odlično imamo sukob mišljenja“, ustukno je plavušan,“pozviam vas gospodine, kako god da se zovete da budete naš gost i da se na svoje oči uvjerite da se ovdje ne radi o prirodnim formacijama nego ljudski slaganim kamenim megalitimia koji su pažljivo sloj po sloj, slagani...“ pjevušio je plavušan kao prvačić koji prvi puta recituje napamet nučenu pjesmicu. U međuvremenu pažnja radnika je popustila jer je cigaret pauza završila, a oni su već bili u dobrom zaostatku za normom, što je značilo dosta prekovremenog, ali neplaćenog rada. Paja se vratio za svoju bušilicu, namontirao je profil i tamam je pozicionirao svrdlo na mjesto gdje treba napraviti otvor kad ga je nekakav težak malj pogodio u leđa. Da se ne radi o malju, nego o ruci, ili tačnije rečeno šapi, njegovog školskog druga iz škole za djecu sa smetnjama u razvoju, Zombija, uvidio je dok se jedva pridizao sa zemlje.

„Pa đe si Pajo je*'o ti sliku svoju, nismo se vidili od mature“, prodero se Zombi.
Pajo je otpočeo razgovor sa svojim starim zaboravljenim prijeateljem iz klupe o svom životu, poslu, porodici. Riječ po riječ saznao je Pajo da je Zombi izvršni pomoćnik radnika na lopati, stručnjak za sondažno bušenje komadom armature, dežurni vozač Fondacije neviđenih čudesa, čiji je predsjednik upravo plavokosi milozvučni šeširđija. U tih 20-ak minuta saznao je Paja da u Bosni nema samo jedna nego najmanje, 3 a najviše 12 piramida, da su to otkrili NASA-ini staeliti, potvrdili eksperti iz Egipta i Rusije da ih je otkrio plavušan koji je inače bogati industrijalac iz Teksasa porijeklom iz Višegrada, rodom iz Zenice, da ih treba otkopat i da je u PVC STOLARIJA d.o.o. Vogošća došao po donacije, jer „oni šupci iz vlasti se vole slikat sa Semirom al' niko ne da para“. Tutno je u ruke Paji i turistički prospekt (u zamjenu za 10 KM donacije) na kojem je pisalo da je prospekt sponzorisan od strane Turističke zajednice Ze-Do kantona i da je Gratis. 

***

Kad je Završio sa poslom, Paja je izvadio prospekt, sjeo na prevrnutu praznu gajbu za pivo, zapalio cigaretu i doživio Ukazanje. Fondacija neviđenih čudesa je nudila ispunenje negovog sna:

PITANJE: Kamo ćete za godišnji odmor 2010?
Prerano vas pitam?
Možda ne!!
Prema rezultatima istraživanja 60% Evropljana odlučuje kuda će na godišnji odmor do kraja godine. Preostali tijekom proljeća ili u zadnji čas.
Ove godine V I planirajte ranije (barem dio odmora).
Pozivamo vas da odmor provedete AKTIVNO
Provedite ga U DRUŠTVU koje razmišlja slično
Družite se s ljudima IZ ČITAVOG SVIJETA
Unaprijedite svoju FIZIČKU KONDICIJU i
Obogatite svoje ZNANJE NOVIM SPOZNAJAMA
Budite DIO POVIJESTI
Ostavite svoje TRAGOVE
Provedite odmor OTVARAJUĆI i STVARAJUĆI, RAZGRČUĆI i PREMEČUĆI, KOPAJUĆI i ISKAPAJUĆI, NOSEĆI i RAZNOSEĆI, PROMATRAJUĆI, STICAJUĆI ISKUSTVA
Ispunite ga
S DRUŽENJIMA i VJEŽBAJUĆI STRANE JEZIKE,
Uz minimalne TROŠKOVE
PRIDRUŽITE SE RADNIM AKCIJAMA NA PIRAMIDAMA U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA, VISOKO
I svakako, obavijestite o tome i svoje prijatelje, organizirajte društva koja će zajedno otići tamo i proživljavati nove uspomene
"Upravni odbor Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" je donio odluku o pokretanju Međunarodne radne akcije volontera „Bosanske piramide 2010" u periodu 1. juni 2010 - 30. septembar 2010 s orijentacionim brojem od 200 učesnika po smjeni."***

Prvo nije vjerovao svojim očima, pa je pročitao još jednom. Pa još jednom. Zadržao se na dijelu teksta: „Uz minimalne TROŠKOVE“.

Nije mogao dočekati dolazak kući. Svoje odušeljenje je podjelio sa suprugom. Skupa su pažljivo pročitali prospekt, maštajući da će naučiti strane jezike (već su odlučili on njemački, ona engleski, a djeca, pošto su pametnija oba + francuski pride). Maštali su o sticanju novih iskustava, o premetanju, kopanju, razgrtanju. Cijelu noć nisu oka sklopili planirajući ko će od njih kopati, ko razgrtati, a ko sticati nova iskustva.

Sutrodan su nazvali broj iz kataloga i javio im se prijatan muški glas: „ Dobar dan, dobili ste Fondaciju neviđenih čudesa. Haris na telefonu“.

„Pa silazi s telefona kretenu jedan, polomićeš ga“, zbunjeno reče Paja.
„...“, tišinom odgovori Haris.
„Dobar dan, Ovdje Fadil Pamuk-Paja. Zovem vezano za ovu ponudu za godišnji odmor, pa eto kao morete da mi date kak'e informacije i da se žena, djeca mi u mene i ja rezervišemo za jedno dvije sedmice, ako nije skupo“...

Nastaviće se... R @ 08:54 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Brojac prebrojac
Upišite tekst...
Statcount
Sat
Arhiva
« » tra 2018
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Kontakt e-mail
 • Moj e-mail: resistancev@yahoo.co.uk
  Sve informacije prijedloge i sugestije saljite na e-mail
Odbrojavanje do zrake iz Svemira
Brojač posjeta
507002
Index.hr
Nema zapisa.